آیا حرفه وکالت در ایران تخصصی است|توضیحی بر عبارت توصیفی وکیل متخصص

دعاوی حقوقی دعاوی دیوان عدالت اداری دعاوی شهرداری ها دعاوی کیفری دعاوی ملکی

وکیل متخصص عبارتی است که با واژه های دیگری و مشخصاً با عبارات ترکیبی ای مانند وکیل متخصص طلاق ، وکیل متخصص املاک ، وکیل متخصص دعاوی شهرداری ، وکیل متخصص دیوان عدالت اداری و… توسط کاربران اینترنت یا مراجعین به مراجع قضایی و حتی بعضاً توسط برخی از وکلای دادگستری مطرح می گردد.

آیا به راستی حرفه وکالت دادگستری در ایران ، زمینه ها و بسترهای رسمی و صنفی لازم برای تخصصی شدن وکالت دعاوی در حوزه های مختلفی مانند دعاوی کیفری ، دعاوی شهرداری ، دعاوی ملکی ، دعاوی دیوان عدالت اداری و…را داراست؟

پیشنهاد بازدید: دعاوی و امور شهرداری ها

از سوی دیگر در زمینه آموزه های دانشگاهی ،آیا در دانشگاه ها از نظر علمی،بستر لازم برای آموزش حقوقدانان متخصص فراهم است؟

این مسائل نیازمند تفکیک است:

۱-بسترسازی دانشگا ه ها برای آموزش تخصصی حقوق و تربیت وکیل متخصص

به نظر می رسد تفکیک و جداسازی و به عبارت صحیح تر انشعاب مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری از رشته عمومی حقوق( که در واقع کلیاتی از تمام رشته های حقوقی را در قالب یک بسته آموزشی ارائه می دهد) و آموزش تخصصی در گرایش هایی مانند حقوق جزا و جرم شناسی و حقوق عمومی به تخصصی شدن حقوق و تربیت متقاضیان اشتغال در مشاغل حرفه ای مانند وکالت دادگستری،قضاوت و سردفتری اسناد رسمی ،کمک نموده است.

اما واقعیت آن است که در مورد شغل وکالت ،بسیاری از دسته بندی های مشخص دعاوی مانند دعاوی شهرداری ها و امور قراردادها ،نیازمند آموزش دانشگاهی و یا حداقل طی دوره های آموزشی شغلی در سازمان وکالت(کانون وکلای دادگستری )است.

۲-وضعیت وکالت تخصصی در کانون های وکلای دادگستری و صدور پروانه به عنوان وکیل متخصص

منطقاً و با توجه به گستردگی دعاوی مطروحه در مراجع قضایی و اداری ،بهتر است با طی مقدماتی مانند آموزش های دانشگاهی تخصصی و یا حداقل طی دوره های آموزشی حقوق که مجوز صدور پروانه وکالت تخصصی در رشته و به عبارت وکالتی تر دعاوی مشخصی است،زمینه و بستر لازم برای تخصصی شدن حقوق و معرفی  وکلای متخصص در حوزه هایی مانند امور ملکی ،دعاوی شهرداری ها ، دعاوی خانوادگی ، دعاوی دیوان عدالت اداری و … را فراهم آورد.

بیشتر بدانید : دعاوی دیوان عدالت اداری

اما در عمل به جهت فقدان مجوز قانونی لازم ،کانون وکلای دادگستری قادر به اجرای طرح تخصصی شدن وکالت نیست.

با همه این احوال در سال های اخیر دسته ای از وکلای دادگستری به پشتوانه تحصیلات دانشگاهی مرتبط و یا مطالعات شخصی و نیز کسب تجربه بواسطه تصدی وکالت برخی دعاوی خاص ، عملاً متصف به عنوان وکیل متخصص در دعاوی و گرایش های ویژه حقوقی مانند دعاوی ملکی و امور شهرداری گردیده اند.

به طوریکه بعضاً مراجعین به دفاتر وکالت نیز بر حسب نتایج موفقیت آمیز وکالت چنین وکلایی در دعاوی مورد پرونده وکالت ، در سطح جامعه و بویژه در صنف شغلی و یا بستر اجتماعی بروز دعاوی مورد علاقه چنین وکلایی ، نقش مبلغین تخصص و تجربه این قبیل وکلا را بازی می نمایند.

ایجاد موج عملیِ وکالت و مشاوره تخصصی و نه قالب رسمی و در بستر صنفی آن ، واقعیتی است که امروزه در بازار وکالت ایران نمود آشکاری می نماید.

نویسنده : مسعود فریدنی

وکیل پایه یک دادگستری و مشاور حقوقی

تلفن تماس : ۰۹۱۲۳۹۷۸۱۱۷

 

ارسال پاسخ

*