شرایط و عناصر تحقق جرم تصرف عدوانی

دعاوی کیفری دعاوی ملکی

برای رفع تصرف عدوانی ،مدعی می تواند با احراز شرایطی علاوه بر اقامه دعوی حقوقی یا جدای از آن،شکایت کیفری نیز علیه متصرف به عدوان،مطرح نماید.در این باره شعبه ۳۹ دادگاه تجدیدنظر استان تهران طی دادنامه شماره۹۲۰۹۹۷۰۲۲۳۹۰۰۰۱۹ مورخ ۱۳۹۲/۰۱/۲۸رایی صادر نموده است که در ارتباط با موضوع است.رای صادره به قرار زیر است:

Image result for judgement

رای بدوی

در خصوص اتهام آقایان ۱٫ ف.و. ۲٫ م.ع. دایر بر مشارکت در تصرف عدوانی هر دو با وکالت آقای م.غ. و الف.ر. ۳٫ آقای الف.م. دایر بر معاونت در تصرف عدوانی با وکالت آقای د.ح. موضوع شکایت م.ک. با وکالت آقای ع.ص. و م.ل. با توجه به مجموع محتویات پرونده، شکایت شاکی، اظهارات متهمان مبنی بر متصرف بودن در زمان طرح شکایت، گزارش‌های مورخه ۲۲/۱۲/۹۰ مأمورین و ۲۱/۱/۹۱ و ۴/۲/۹۱ مأمورین انتظامی و تحقیقات انجام شده در دادسرا و هم‌چنین تصویر سند … مورخه ۷/۹/۹۰ بیانگر فروش ملک از سوی ع.الف. و تحویل آن به مؤسسه شاکی و اظهارات ع.الف. مبنی بر تحویل ملک به مؤسسه شاکی پس از فروش در تاریخ ۷/۹/۹۰ که همگی حکایت از سبق تصرف مؤسسه مالی شاکی و لحوق تصرف متهمان اول و دوم در مراحل بعدی دارد و اینکه متهم دوم پس از تنظیم مبایعه‌نامه با متهمان فوق، با ایشان همکاری نموده تا ملک را تصرف نمایند.

صرف‌نظر از اینکه مالکیتی برای طرفین احراز گردیده باشد یا خیر، دادگاه وقوع تصرفات فوق را به نحو عدوانی از سوی متهمان اول و دوم و معاونت متهم سوم در آن محرز می‌داند؛ لذا به استناد ماده ۶۹۰ از قانون مجازات اسلامی هر یک از متهمان اول و دوم را به تحمل ۹۱ روز حبس تعزیری محکوم می‌نماید.

و متهم ردیف سوم را به لحاظ وضعیت سنی و اوضاع و احوالی که موجب بروز بزه شده از جمله ادعای مالکیت به‌شرح ذیل [که] در اظهارنظر موضوع قرار منع تعقیب خواهد آمد و با لحاظ [مواد] ۲۲ و ۴۲ از قانون مجازات اسلامی به پرداخت سه میلیون ریال جزای نقدی بدل از حبس محکوم می‌نماید. رأی صادره حضوری و ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ، قابل اعتراض در دادگاه تجدیدنظر استان تهران می‌باشد.

و در خصوص اعتراض آقای د.ح. و م.غ. و الف.ر. نسبت به قرار منع تعقیب صادره از شعبه دوم دادیاری دادسرای ناحیه ۷ تهران اتهامی آقای ع.الف. با توجه به محتویات پرونده و رأی فوق‌الذکر و اینکه ۱٫ به موجب وکالت‌نامه ۱۱۵۵۳۶ مورخه ۱۶/۱۲/۸۹ و قرارداد عادی همان تاریخ بین آقایان ع.الف. و الف.م. مالکیت آقای الف.م. محرز می‌باشد و از طرفی طی سند … مورخه ۷/۹/۹۰ به طور رسمی ملک پلاک‌های … از فرعی … اصلی مفروز از … و … فرعی مفروز از اصلی مزبور موضوع اختلاف بین اصحاب پرونده توسط ع.الف. به م.ک. به صورت شش دانگ منتقل گردیده و در سراسر تحقیقات متهم ع.الف. مدعی شده است که از مالک دو دانگ به نام الف.م. کسب اجازه نموده در حالی که هرگز این امر را به اثبات نرسانده و ادعای توافق به پرداخت هشت میلیارد ریال به نحو سپرده به آقای الف.م. و سایر جلسات با حضور شهود بعد از تنظیم مبایعه‌نامه بوده و از طرفی مبایعه‌نامه مورد اشاره از سوی طرفین اشاره نشده لیکن متهم و شرکت خریدار بر عدم امضای آن توسط الف.م. اذعان داشته‌اند

و با عنایت به تعارض اظهارات بین اظهارات شهود و آقای ش.ع. به‌عنوان نماینده خریدار دادگاه صدور قرار منع تعقیب را قانونی ندانسته و به استناد ماده ۳ قانون اصلاح قانون تشکیل دادگاه‌های عمومی و انقلاب قرار منع تعقیب را در مورد آقای ع.الف. را نقض و قرار جلب به محاکمه صادر می‌نماید و در مورد آقای ش.ع. نظر به عدم احراز سوءنیت مجرمانه قرار منع تعقیب را تأیید می‌نماید. رأی صادره در خصوص منع تعقیب قطعی می‌باشد.
رئیس شعبه ۱۰۵۰ دادگاه عمومی جزایی تهران ـ خورشیدوند

 

 

رای دادگاه تجدید نظر

در خصوص تجدیدنظرخواهی آقای م.ل. به وکالت از م.ک. نسبت به دادنامه شماره ۱۰۳۹/۹۱ شعبه ۱۰۵۰ دادگاه عمومی تهران در محکومیت تجدیدنظرخواندگان به تحمل حبس و جزای نقدی به اتهام تصرف عدوانی و معاونت در آن با توجه به عدم درج الزام به رفع تصرف از سوی متصرف عدوانی مستنداً به ماده ۲۵۰ قانون آیین دادرسی دادگاه‌‌های عمومی و انقلاب در امور کیفری و در مقام اصلاح دادنامه بدوی حکم به رفع تصرف عدوانی تجدیدنظرخواندگان اضافه می‌گردد و در خصوص تجدیدنظرخواهی آقایان م.غ. و الف.ر. به وکالت از آقایان ف.و. و م.ع. نسبت به دادنامه صدرالذکر در صدور حکم به محکومیت ایشان به تحمل ۹۱ روز حبس به اتهام تصرف عدوانی نسبت به ماهیت موضوع اتهامی ایراد و اعتراض مؤثری که موجبات نقض دادنامه معترضٌ‌عنه را فراهم آورد به‌عمل نیامده؛ فلذا مستنداً به بند الف ماده ۲۵۷ قانون آیین دادرسی دادگاه‌های عمومی و انقلاب در امور کیفری با صدور حکم به رد اعتراض ایشان دادنامه بدوی تأیید می‌گردد؛ لیکن با توجه به شرایط تجدیدنظرخواهان‌ها و با هدف حبس‌زدایی و احراز استحقاق بهره‌مندی ایشان از تخفیف موضوع ماده ۲۲ قانون تشکیل دادگاه‌های عمومی و انقلاب حکم به تعدیل ۹۱ روز حبس ایشان هر یک بیست میلیون ریال جزای نقدی بدل از حبس صادر می‌گردد. رأی صادره قطعی است.
رئیس شعبه ۳۹ دادگاه تجدیدنظر استان تهران ـ مستشار
رضائی ـ شفیعی خورشیدی

بیشتر بدانید: دادنامه در مورد تصرف عدوانی در ملک مشاع بین زن و شوهر

 

2 دیدگاه

  1. فضل الله اقدم

    خواهشمند نظر خودرا در ملکی که از طریق تقسیم ماترکه به وراث رسیده آیا ملک مورد نظر مشاع است یا خیر

    • سلام-تا زمانی که ماترک،بین ورثه تقسیم نشده است،حالت اشاعه و شرکت باقی است.بنابراین تا این مرحله،کلیه اموال و املاک موروثی،مشاع هستند.اما بعد از تقسیم ارثیه،حالت اشاعه از بین می رود.و اموال مورد نظر مشاع نیستند.

ارسال پاسخ

*