آیا مطالبه بهای زمین موات از شهرداری امکان پذیر است ؟

دعاوی حقوقی دعاوی دیوان عدالت اداری دعاوی شهرداری ها دعاوی ملکی

در مورد اینکه آیا مطالبه بهای زمین موات از شهرداری امکان پذیر است یا خیر،باید به چند مساله توجه نمود.

اول آنکه طبق ماده ۳ قانون زمین شهری: اراضی موات شهری زمینهایی است که سابقه عمران و احیا نداشته باشد.

آیا مطالبه بهای زمین موات از شهرداری امکان پذیر است ؟

بیشتر بدانید: متن قانون زمین شهری

دوم آنکه مطابق مواد ۶و۷ قانون مذکور: کلیه زمینهای موات شهری اعم از آنکه در اختیار اشخاص یا بنیادها و نهادهای انقلابی دولتی و یا غیر دولتی باشد در اختیار دولت جمهوری اسلامی است و اسناد و مدارک مالکیت گذشته ارزش قانونی ندارد. ادارات ثبت اسناد و املاک مکلفند به درخواست وزارت مسکن و شهرسازی اسناد آنها را به نام دولت صادر نمایند مگر آنکه از تاریخ ۲۲/۱۱/۱۳۵۷ توسط دولت واگذار شده باشد.

اسناد مالکیت زمینهای مواتی که در وثیقه می باشند و به موجب قانون لغو مالکیت اراضی موات شهری و قانون اراضی شهری مصوب ۱۳۶۰ و این قانون به اختیار دولت درآمده و یا در می آیند آزاد تلقی می شوند و غیر از مطالبات اشخاص ناشی از فروش آن گونه اراضی که منتفی می گردد مطالبات دیگر وسیله طلبکار از سایر اموال بدهکار وصول خواهد شد.

کسانی که طبق مدارک مالکیت، از زمینهای موات شهری در اختیار داشته اند مشروط بر آنکه از مزایای مواد ۶ یا ۸ قانون اراضی شهری مصوب ۱۳۶۰ استفاده نکرده و مسکن مناسبی نداشته باشند، طبق ضوابط مسکن و شهرسازی در سراسر کشور قطعه و یا قطعاتی جمعا معادل ۱۰۰۰ (هزار) متر مربع در اختیارشان گذاشته می شود تا در مهلت مناسبی که در آیین نامه تعیین خواهد شد عمران و احیا کنند در صورت عدم عمران و احیا بدون عذر موجه اجازه مذکور ساقط و زمین به دولت بازمی گردد.

بنابراین در ازای زمین موات مابه ازایی به مالک پرداخت نمی گردد.مگر در محدوده تصریح ماده ۷ قانون زمین شهری دائر بر عدم استفاده از مزایای مواد ۶ یا ۸ قانون اراضی شهری مصوب ۱۳۶۰

حال سوال این است که با وجود مصرحات قانونی بالا ، آیا مطالبه بهای زمین موات از شهرداری امکان پذیر است یا خیر؟

در این باره باید دانست که مرجع اعتراض به اعلام موات بودن اراضی،کمیسیون ماده ۱۲ قانون زمین شهری است.

پرسش دیگر:آیا پس از نقض رای کمیسیون ماده ۱۲ دائر بر اعلام موات بودن ملک،مطالبه بهای آن از شهرداری قانونی است؟

در این باره یادآوری این نکته لازم است که باید دعوی مطالبه بهای ملک از شهرداری یا هر نهاد تملک کننده دیگر را در محدوده و با لحاظ شرایط و قیود قانون تعیین تکلیف اراضی واگذاری دولت و نهادها

بیشتر بدانید: متن قانون تعیین تکلیف اراضی واگذاری دولت و نهادها

نمونه دادنامه درباره اینکه آیا مطالبه بهای زمین موات از شهرداری امکان پذیر است؟

خلاصه دادنامه:اشخاص نمی‌توانند بهای زمین موات را از شهرداری مطالبه نمایند زیرا این اراضی در مالکیت دولت هستند.

رای شعبه بدوی دادگاه حقوقی

در خصوص دعوی آقای ع.م. بطرفیت ش. بخواسته مطالبه مبلغ زمین به شماره پلاک ثبتی …/… بخش ۷ تهران فعلاً مقوم مبلغ ۰۰۰/۰۰۰/۵۱ ریال و خسارات دادرسی و حق‌الوکاله وکیل نظر به اینکه خواهان اعلام نموده است یک قطعه زمین به پلاک ثبتی مذکور داشته‌ام که شهرداری آن را تصرف و تملک نموده است و تاکنون ارزش زمین را پرداخت نکرده است نماینده خوانده در دفاع اعلام نموده است که ملک موردنظر موات می‌باشد و در مالکیت دولت جمهوری اسلامی است. دادگاه با توجه به پاسخ استعلام و موات اعلام شدن ملک به نظر دادگاه دعوی خواهان را غیرثابت تشخیص و حکم به بی حقی خواهان صادر و اعلام می‌نماید. رأی صادره حضوری و ظرف بیست روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظر در محاکم تجدیدنظر استان تهران می‌باشد .
رئیس شعبه ۱۴۶ دادگاه عمومی حقوقی تهران – رحیمی

رای شعبه شعبه ۵۲ دادگاه تجدیدنظر استان تهران به شماره ۹۳۰۹۹۷۰۲۶۹۵۰۰۹۱۲مورخ ۱۳۹۳/۷/۳۰

در خصوص تجدیدنظرخواهی ع.م. به‌طرفیت ش. نسبت به دادنامه شماره ۲۱۵ – ۲۷/۳/۹۳ صادره از شعبه ۱۴۶ دادگاه تهران‌که به‌موجب آن حکم به بی حقی نامبرده مبنی بر مطالبه مبلغ زمین پلاک ثبتی …/…. بخش ۷ تهران صادر و اعلام گردیده از توجه به اوراق و محتوای پرونده، دادنامه موافق قوانین و مقررات موضوعه صادرشده و در این مرحله از دادرسی تجدیدنظرخواه دلیل و مدرک موجهی که متضمن جهت موجهه نقض دادنامه بدوی گردد به دادگاه ارائه نداده زیرا مادامی‌که رأی موات کمیسیون ماده ۱۲ زمین شهری با شماره مندرج در برگ ۱۵ پرونده از طریق قانونی الغاء نگردیده، طرح هرگونه دعوایی محمل قانونی ندارد. لذا به استناد قسمت اخیر ماده ۳۵۸ قانون آیین دادرسی مدنی ضمن رد اعتراض دادنامه بدوی تأیید می‌گردد. رأی صادره قطعی است .
رئیس شعبه ۵۲ دادگاه تجدیدنظر استان تهران – مستشار دادگاه
قربان وند – فهیمی گیلانی

منبع دادنامه : نمونه آراء پژوهشگاه قوه قضاییه

این مطلب در پاسخ بدین سوال که آیا مطالبه بهای زمین موات از شهرداری امکان پذیر است یا خیر؟ تدوین گردیده است.

تدوین مطلب:مسعود فریدنی

وکیل پایه یک دادگستری و مشاور حقوقی

تلفن:۰۹۱۲۳۹۷۸۱۱۷

ارسال پاسخ

*