اثر فوت صادرکننده چک در مطالبه خسارت تاخیر تادیه چیست؟

دعاوی حقوقی

راجع به اینکه اثر فوت صادرکننده چک در مطالبه خسارت تاخیر تادیه چیست،دادنامه ای از دادگاه های حقوقی صادر شده که در زیر درج می گردد:

در صورت فوت صادرکننده چک، خسارت تأخیر تأدیه از تاریخ فوت به بعد به آن تعلق نمی‌گیرد.

تاریخ رای نهایی: ۱۳۹۳/۰۱/۳۰شماره رای نهایی: ۹۳۰۹۹۷۰۲۶۹۵۰۰۰۱۴

رای بدوی در مورد اثر فوت صادرکننده چک در مطالبه خسارت تاخیر تادیه

در خصوص دعوی خانم‌ها ل. و ز. و س.و. به‌طرفیت آقای ر.ر. به خواسته واخواهی نسبت به دادنامه شماره ۲۰۴ مورخ ۲۰/۳/۱۳۸۷ این دادگاه که به‌موجب آن مورث واخواهان به پرداخت مبلغ ۰۰۰/۵۰۰/۳۷ ریال به انضمام خسارات دادرسی و تأخیر تأدیه در حق واخوانده محکوم‌شده است، دادگاه از توجه به محتویات اوراق پرونده نظر به اینکه واخواهان دلیل و مدرکی که بیانگر وجود خدشه در رأی واخواسته باشد اقامه و ارائه نکرده‌اند با توجه به وصف تجریدی اسناد تجاری که مصداق بارز آن چک است به استناد ماده ۳۰۵ قانون آیین دادرسی مدنی ضمن ردّ واخواهی حکم به تأیید رأی واخواسته صادر و اعلام می‌گردد رأی دادگاه ظرف بیست روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی در دادگاه‌های تجدیدنظر استان تهران است.

رئیس شعبه ۸۸ دادگاه عمومی حقوقی تهران ـ کمانکش

در خصوص دعوی آقای ر.ر. فرزند م. به‌طرفیت آقای ت.و. فرزند ق. به خواسته مطالبه مبلغ ۰۰۰/۵۰۰/۳۷ ریال بابت وجه شش فقره چک بلامحل به شماره ۴۲۳۱۶۷- ۵/۱۲/۷۹ به مبلغ ۰۰۰/۰۰۰/۶ ریال و ۴۲۳۱۶۸ – ۵/۲/۸۰ به مبلغ ۰۰۰/۰۰۰/۶ ریال و ۴۲۳۱۶۹- ۵/۴/۸۰ به مبلغ ۰۰۰/۵۰۰/۵ ریال و ۴۲۳۱۷۰- ۵/۶/۸۰ به مبلغ ۰۰۰/۰۰۰/۵ ریال و ۴۲۳۱۷۱ – ۵/۸/۸۰ به مبلغ ۰۰۰/۰۰۰/۵ ریال و ۴۲۳۱۶۵- ۲/۱۱/۷۹ به مبلغ ۰۰۰/۰۰۰/۱۰ ریال جملگی صادره عهده بانک ص. شعبه شهید چ. شهرستان بجنورد با احتساب خسارات دادرسی و تأخیر تأدیه که در جریان دادرسی خوانده فوت نموده و مطابق گواهی انحصار وراثت مضبوط در پرونده وراث وی خانم‌ها ۱- ل. و. ۲- س.و. ۳- ز.و. می‌باشند. دادگاه با توجه به جمیع محتویات پرونده و توجهاً به تصویر مصدق چک‌های مستند دعوی صادره به امضاء خوانده متوفی و گواهینامه عدم پرداخت صادره از بانک محالٌ‌علیه و عنایتاً به اینکه خوانده متوفی در زمان حیاتش و بعد از فوت ایشان وراث نامبرده هیچ‌گونه دلیلی که حاکی از پرداخت وجه چک‌ها باشد ابراز و اقامه نکرده‌اند و بلکه وراث خوانده متوفی به شرح مندرجات دادخواست واخواهی بر اشتغال ذمه مورثشان نسبت به وجه چک‌ها به‌صورت ضمنی اقرار نیز نموده‌اند. بنا به‌مراتب مذکور دادگاه دعوی خواهان را مقرون به صحت تشخیص و با توجه به اینکه وراث تاکنون ترکه را ردّ نکرده‌اند لذا مستنداً به مواد ۳۱۰-۳۱۱ و ۳۱۴ قانون تجارت و تبصره الحاقی به ماده ۲ قانون صدور چک مصوب سال ۱۳۷۶ مجمع تشخیص مصلحت نظام و مواد ۱۹۸-۵۱۵-۵۱۹ و ۵۲۲ قانون آیین دادرسی مدنی دادگاه‌های عمومی و انقلاب و مواد ۲۴۸ و ۲۵۵ قانون امور حبسی حکم بر محکومیت وراث خوانده متوفی که اسامی آن‌ها به شرح سطور فوق اشاره گردید به نسبت سهم‌الارثشان به پرداخت مبلغ ۰۰۰/۵۰۰/۳۷ ریال بابت اصل خواسته و مبلغ ۴۰۰/۷۰۵ ریال بابت هزینه دادرسی و نیز خسارت تأخیر تأدیه از تاریخ سر رسید چک‌ها لغایت تاریخ فوت صادرکننده چک که مطابق گواهی انحصار وراثت ۳۱/۳/۱۳۸۷ می‌باشد در حق خواهان صادر و اعلام می‌نماید. در خصوص خسارت تأخیر تأدیه بعد از تاریخ فوت صادرکننده با توجه به فوت ایشان و عدم امکان تأدیه وجه چک‌ها از سوی وی، شرایط مقرر در ماده ۵۲۲ قانون آیین دادرسی مدنی محقق نیست لذا نسبت به این قسمت از خواسته حکم به بیحقی صادر می‌شود. رأی صادره حضوری بوده و ظرف مدت بیست روز از تاریخ ابلاغ تجدیدنظرخواهی در محاکم محترم تجدیدنظر مرکز استان خراسان شمالی می‌باشد.

دادرس شعبه ۴ دادگاه عمومی حقوقی بجنورد ـ غائبی

رای دادگاه تجدید نظر

در خصوص تجدیدنظرخواهی خانم س.‌ی. به‌طرفیت آقای ر.ر. نسبت به دادنامه شماره ۰۸۰۴-۶/۱۲/۹۱ صادره از شعبه ۸۸ دادگاه عمومی تهران که بر اساس آن حکم بر محکومیت تجدیدنظرخواه به پرداخت مبالغ مذکور در آن از بابت چک مدرکیه صادرشده است دادگاه باملاحظه محتویات پرونده اسناد و مدارک و اظهارات مضبوط در آن نظر به اینکه خواهان نخستین خوانده را مجهول‌المکان اعلام نموده است ولی تجدیدنظرخواه اقامتگاه خود را بجنورد اعلام نموده است و بانک محالٌ‌علیه نیز بجنورد می‌باشد علی‌هذا دادگاه عمومی تهران صالح به رسیدگی نبوده و در اجرای ماده ۳۵۲ قانون آیین دادرسی مدنی با نقض دادنامه تجدیدنظر خواسته که در مقام رسیدگی واخواهی بر دادنامه ۲۰۴-۲۰/۳/۸۷ صادرشده است پرونده جهت رسیدگی به محاکم عمومی شهرستان بجنورد ارسال گردد رأی قطعی است

رئیس شعبه ۵۲ دادگاه تجدیدنظر استان تهران ـ مستشار دادگاه

قربان‌وند ـ فهیمی گیلانی- منبع دادنامه : نمونه آراء قوه قضاییه

این مطلب در پاسخ به این سوال که اثر فوت صادرکننده چک در مطالبه خسارت تاخیر تادیه چیست،تدوین گردیده است.

ارسال پاسخ

*