درخواست طلاق از طرف زن و گرفتن مهریه چگونه انجام می شود؟

دعاوی حقوقی

درخواست طلاق از طرف زن و گرفتن مهریه ،موضوعی است که مورد سوال و البته خواسته برخی زنان از وکیل دعاوی خانوادگی و طلاق می باشد. هر چند گرفتن مهریه جزو حقوق قانونی و شرعی زن است اما صرف درخواست طلاق از طرف زن ،موجب صدور حکم طلاق به نفع زن در دادگاه خانواده نمی گردد.

درخواست طلاق از طرف زن و گرفتن مهریه

در واقع برای اینکه زن هم خواهان طلاق باشد و هم در مقام گرفتن مهریه برآید ،می بایست مرد به هر دو خواسته رضایت دهد. زیرا درست است که زن در هر حال می تواند برای گرفتن مهریه اقدام نماید اما درخواست طلاق از طرف زن، صرفاً در موارد محدودی انجام منتهی به نتیجه می شود.

ما در این مقاله به بررسی موارد عمده ای که زن می تواند علاوه بر درخواست طلاق،در مقام گرفتن مهریه نیز برآید اشاره اجمالی خواهیم نمود.

روشن است که برای پیشبرد درست و موفقیت آمیز پرونده،بهتر است از خدمات و تجربه وکلای باتجربه و متخصص در طلاق استفاده نمود:

۱-درخواست طلاق از طرف زن و گرفتن مهریه به استناد وکالت طلاق

درخواست طلاق از طرف زن و گرفتن مهریه ممکن است به استناد وکالت رسمی طلاق که مرد به زن(زوجه) می دهد،مطرح شود.

اما معمولاً مردان قبل از دادن وکالت طلاق و یا همزمان با تنظیم سند وکالت طلاق ،از زن سندی مبنی بر دریافت مهریه یا بخشش آن و یا عناوین دیگر تحصیل می نمایند.

در هر حال اگر زوجه چنین اقرار یا امضایی راجع به انصراف از مهریه ننموده یا نداشته باشد، می توان به استناد سند وکالت تام الاختیاری که به زن حق گرفتن مهریه و وکالت مطلقه نمودن خود داده شده است، دعوای طلاقی را مطرح نمود که علاوه بر صدور رای طلاق ،گرفتن مهریه برای زن نیز میسر باشد.

در این باره رویه دادگاه ها در مورد نحوه گرفتن مهریه توسط زن به استناد وکالت نامه طلاق ،بعضاً قابل انتقاد است.

گفتنی است با توجه به حساسیت مسائل خانوادگی و تنش های فراوانی که بین زوجین بوجود می آید و حتی پشیمانی مرد از دادن وکالت طلاق به همسر خود،موجبات سختی کار برای وکیل دادگستری که وکالت زوج را با وکالت مع الواسطه از زوجه بر عهده می گیرد،دو چندان می گردد.

۲-درخواست طلاق از طرف زن و گرفتن مهریه به استناد عسر و حرج

درخواست طلاق از طرف زن و گرفتن مهریه

درخواست طلاق از طرف زن و گرفتن مهریه ممکن است به استناد بوجود آمدن عسر و حرج برای زن،مطرح شود.

عسر و حرج زن در زندگی مشترک به معنای سختی و فشاری است که به زن وارد می شود و به او حق می دهد که به این استناد از ادامه زندگی مشترک به حکم دادگاه و با اجرای صیغه طلاق،رهایی یابد.

عسر و حرج یعنی بوجود آمدن وضعیتی در زندگی مشترک زن با همسر خود که ادامه دادن زندگی را برای او با سختی مواجه نماید.

موارد عسر و حرج در قانون به صورت تمثیلی یعنی برای نمونه ذکر گردیده اند.بنابراین هر دلیلی که باعث ایجاد عسر و حرج برای زن گردد،می تواند مستند دعوی طلاق از طرف زن و در عین حال گرفتن مهریه،قرار گیرد.

موارد عسر و حرج در قانون به قرار زیر هستند:

۱)ترک زندگی خانوادگی توسط زوج حداقل به مدت شش ماه متوالی و یا نه ماه متناوب در مدت یک سال بدون عذر موجه.

۲) اعتیاد زوج به یکی از انواع مواد مخدر و یا ابتلا وی به مشروبات الکلی که به اساس زندگی خانوادگی خلل وارد آورد و امتناع یا عدم امکان الزام وی به ترک آن در مدتی که به تشخیص پزشک برای ترک اعتیاد لازم بوده است.

۳)محکومیت قطعی زوج به حبس پنج سال یا بیشتر.

۴)ضرب وشتم یا هرگونه سو رفتار مستمر زوج که عرفا با توجه به وضعیت زوجه قابل تحمل نباشد.

۵) ابتلا زوج به بیماری های صعب العلاج روانی یا ساری یا هرعارضه صعب العلاج دیگری که زندگی مشترک را مختل نماید.

ناگفته پیداست که گرفتن مهریه و رای طلاق برای زن دارای ارزش مادی و معنوی زیادی است و در سوی مقابل موجب محکومیت دو سویه ی مرد هم از بابت مهریه و از جهت طلاق می گردد.

بر همین مبنا دادگاه خانواده در مورد چنین دعاوی سختگیری و احتیاط زیادی می نماید.و به طور حتم استفاده از وکیل متخصص دعاوی طلاق و خانواده به سود طرفین چنین دعاوی می باشد.

درخواست طلاق از طرف زن و گرفتن مهریه

۳- درخواست طلاق از طرف زن و گرفتن مهریه به استناد شروط ضمن عقد

درخواست طلاق از طرف زن و گرفتن مهریه ممکن است به استناد شروط ضمن عقد نکاح یعنی شرایطی که در نکاحنامه ها به صورت چاپی درج شده و یا شرایط الحاقی طرفین نکاح که دو طرف آن را امضاء نموده اند،مطرح گردد.

اگر دادگاه خانواده ،وقوع و تحقق شروط ضمن عقد نکاحی را که به زوج اختیار مطلقه نمودن خود به وکالت از زوج را داده است، احراز نماید علاوه بر صدور حکم طلاق،می بایست به درخواست زن یا وکیل او در مورد الزام زوج به پرداخت مهریه نیز اعلام نظر نماید.زیرا تعیین تکلیف مسائل مالی در دادنامه های طلاق الزامی است.

شروط چاپی مورد نظر عبارتند از:

۱) استنکاف شوهر از دادن نفقه زن به مدت شش ماه به هر عنوان و عدم امکان الزام او به تائید نفقه و همچنین در موردی که شوهر سایر حقوق واجبه زن را به مدت شش ماه وفا نکند و اجبارا ایفا هم ممکن نباشد.

۲) سوء رفتار و یا سوء معاشرت زوج به حدی که ادامه زندگی را برای زوجه غیر قابل تحمل نماید.

۳) ابتلاء زوج به امراض صعب العلاج به نحوی که دوام زناشویی برای زوجه مخاطره آمیز باشد.

۴)جنون زوج در مواردی که فسخ نکاح شرعا ممکن نباشد.

۵) عدم رعایت دستور دادگاه در مورد منع اشتغال زوج به شغلی که طبق نظر دادگاه صالح منافی با مصالح خانوادگی و حیثیت زوجه باشد.

۶) محکومیت شوهر به حکم قطعی به مجازات پنج سال حبس یا بیشتر یا به جزای نقدی که بر اثرعجز از پرداخت منجر به پنج سال بازداشت شود یا به حبس و جزای نقدی که مجموعا منتهی به پنج سال یا بیشتر باز داشت شود و حکم مجازات در حال اجرا باشد.

۷)ابتلاء زوج به هر گونه اعتیاد مضری که به تشخیص دادگاه به اساس زندگی خانوادگی خلل آورد و ادامه زندگی برای زوجه دشوار باشد.

۸) زوج زندگی خانوادگی را بدون عذر موجه ترک کند.تشخیص ترک زندگی خانوادگی و تشخیص عذر موجه با دادگاه است و یا شش ماه متوالی بدون عذر موجه از نظر دادگاه غیبت نماید.

۹) محکومیت قطعی زوج در اثرارتکاب جرم و انجام هر گونه مجازات اعم از حد وتعزیر در اثرارتکاب جرمی که مغایر با حیثیت خانوادگی وشئون زوجه باشد .تشخیص اینکه مجازات مغایر با حیثیت وشئون خانوادگی  است با توجه به وضع و موقعیت زوجه و عرف وموازین دیگر با دادگاه است.

۱۰)  در صورتیکه پس از گذشت پنج سال زوجه از شوهر خود به جهت عقیم بودن و یا عوارض جسمی دیگر زوج صاحب فرزند نشود.

۱۱) در صورتیکه زوج مفقودالاثر شود وظرف شش ماه پس از مراجعه زوجه به دادگاه پیدا نشود.

۱۲) زوج همسر دیگری بدون رضایت زوجه اختیار کند یا به تشخیص دادگاه نسبت به همسران خود اجرای عدالت ننماید.

۴- درخواست طلاق از طرف زن و گرفتن مهریه به استناد ندادن نفقه

درخواست طلاق از طرف زن و گرفتن مهریه ممکن است به علت خودداری مرد از دادن نفقه زوجه مطرح شود.

پرداخت نفقه از تکالیف عمومی و غیرقابل چشم پوشی مرد در قبال زن است.مگر اینکه زن از شوهر خود تمکین نکند و در حالت نشوز قرار داشته باشد.

حتی ناتوانی و عدم بضاعت مالی مرد نیز موجب منتفی شدن تکلیف او در قبال پرداخت مهریه همسر خود نمی باشد.

به هر حال چنانچه مرد،نفقه همسر خود را نپردازد و الزام وی به پرداخت ممکن نباشد و اجرای حکم ممکن نباشد،به زن حق داده شده است که از دادگاه الزام زوج را به اجرای طلاق درخواست نماید.

آنچه بیان شد،تنها خلاصه ساده ای از درخواست طلاق از طرف زن و گرفتن مهریه بود که بر اساس تجربه وکالت در این دعاوی و مطالعه حقوقی در مباحث حقوق خانواده به بیان آن پرداختیم.

بدیهی در مورد هر پرونده به فراخور مسایل موضوعی و مستندات و مدارک ابرازی از ناحیه زوجه و از طرفی بسته به اینکه در چنین دعاوی،وکیل متخصص طلاق ،وکالت زوج یا زوجه را بر  عهده گرفته باشد،تدابیر حقوقی و فنی لازم توسط وکیل پرونده اتخاذ خواهد گردید.

مطلب بالا با موضوع درخواست طلاق از طرف زن و کرفتن مهریه تنظیم گردیده است.بدیهی است برای اعطای وکالت یا گرفتن وقت مشاوره، امکان هماهنگی جهت ملاقات وکیل میسر است.

 

ارسال پاسخ

*